LRF:s Estlandsresa

Bönder ifrån Öland träffade kollegor på de estniska öarna Ösel och Dagö under en studieresa arrangerad av LRF Långlöt/Runsten.

De 30 deltagarna fick en mycket varierad och informativ upplevelse under vistelsen. Till detta bidrog den mycket kunnige reseledaren/guiden Seppo Ekelund. Transporten utfördes av Tomas Buss via Stockholm-Tallin och vidare till de bägge öarna Ösel och Dagö. På vägen mot Ösel hann vi göra ett kort besök i staden Haapsalu, känd för den fina järnvägsstationen som den ryske tsaren lät bygga till sina badortsgäster.
Väl ombord på färjan till Ösel kände många igen sig, då färjan Regula tidigare trafikerat Öresund. Efter ankomst till Ösel gick färden till ön Muhu. Där besöktes kyrkan som restaurerats med hjälp från Öland, Växjö stift och Skanska. Därefter besöktes strutsfarmen Muhu Jaanilind som drivits sedan 1999 på ett framgångsrikt sätt. Man levererade strutsar till uppfödning, kött till butiker och div. förädling.

Undervisning i strutsuppfödning, Muhu. Foto: Seppo Ekelund

I den urgamla byn Koguva, som visar hur byar var uppbyggda för över tusen år sedan, gjordes en ordentlig rundvandring. Detta var intressant ur ett ölandsperspektiv med tanke på järnåldersbyn strax norr om Skäftekärr. Därefter åts middag på Kristina Schmuuls gård och restaurang. Kristina är dotter till Rudolf Schmuul som var verksam på Öland som fiskerikonsulent. Sedan gick färden till Kuressare för övernattning på ett av öns nya SPA hotell.


Nästa dag gjordes en heldagstur till Dagö via färja. En av världens äldsta fyrar, belägen på ett högt berg, besöktes. Den skogsbeväxta ön har många vackra strandängar och vi fick en redogörelse för hur organisationen Arhipelaag arbetar. Denna information fick vi på Tuuru Center i Kärdla. Besök gjordes på gård med hästuppfödning av den estniska rasen som troligtvis är den samma som vår utdöda Ölandshäst. Dessa utgjorde ett vackert inslag på strandängarna. Ett levande museum med ullspinneri besöktes där många vackra produkter producerades. Efter en upplevelsefylld dag gick färjan åter till Ösel och det komfortabla SPA hotellet.

Jan och Ösels landshövding Hans Teiv. Foto: Seppo Ekelund

Dagen därpå besöktes en nybyggd metangasanläggning för elproduktion. Underlag för denna utgjorde gödsel ifrån 10 000 slaktsvin samt avfall från öns reningsverk. Restprodukten spreds på åkrarna. Därefter besöktes Kaali krater, norra Europas största krater efter ett meteoritnedslag för ca 3 000 år sedan. På platsen har vuxit upp en stor mottagningsverksamhet med museum, affär och restauranger. På eftermiddagen besöktes en nybyggd mjölkanläggning för 500 mjölkkor. Två unga lantbrukare har köpt ett nerlagt kollektivjordbruk och gjort stora investeringar i en mycket modern anläggning. De har målsättningen att fördubbla antalet mjölkkor. Efter detta gjordes ett besök på Länstyrelsen i Kuressare där landshövdingen Hans Teiv tog emot gruppen och informerade om olika projekt bl.a den nyinvigda djuphamnen som kan ta emot de stora kryssningsfartygen. Resan avslutades med en heldag i Tallin med bl.a guidning på Domberget och Gamla staden. Därefter återresa med MS Viktoria.

Jan Erici